Pri mericih za tankanje v l na minuto so pretoki predimenzionirani za 60x, zato ni te bojazni!
Kaj je predimenzionirano glede na kaj?
Turbinski merilniki pretoka tako radialni, kot aksialni, na vrtavke ali ropotuljice so pri malih pretokih zelo nelinearna zadeva. Poskrbeti je potrebno, da je tok ki poganja turbinico ali vrtavko ali ropotuljico čimbolj hiter in s tem turbulenten. To zagotavlja mala šobica, ki je noter in je pri določenih izvedbah zamenljiva. Na račun te šobice pa je pri velikih pretokih velik upor. Nelinearnost se izmeri in se jo ustrezno kompenzira.
Kolikortoliko točen merilnik takšne izvedbe je, kot že enkrat napisano, kompromis teh dejstev. Z drugimi besedami to pomeni, da imaš za male motorje merilnike prilagojene malim pretokom, za velike pa so pretoki večji. Merilnik namenjen 200 konjskem motorju bo pri 50 konjskem, ki dela z malim gasom, stal na miru. Pri večjih pretokih se senzor obnaša precej linearno in tudi napake so manjše.
Meritev pretoka je odvisna od viskoznosti medija in pri bencinu ima temperatura nanjo kar velik vpliv. Če se merilnik kalibrira na poletne razmere, bo pozimi kiks večji in obratno. Vsi poceni merilniki so tem dejstvom pavšalno prilagojeni in ker kalibracije ne podpirajo, na prav veliko točnost ne moreš računati z njimi.
Sem se kar nekaj ukvarjal s tem, tudi naredil sem svoj merilnik in ga spravil da je bil linearen (z napako pod 5%) v območju od 0.2l/h pa do 40l/h ko je na njem znašal padec okoli 18 kPa kar je bilo za moj motor še sprejemljivo po service manualu. Pretok 0.2l/h je kapljanje vode iz pipe, ko kapne 1 kapljica na 1.5s
Bi rad videl en kitajski drekec od merilnika, ki to zmore.