Gumenjak vs plastičen čoln

Uporabniški avatar
Harry

Re: Gumenjak vs plastičen čoln

Odgovor Napisal/-a Harry »

Žal si poizkusil samo male gumenjake in nisi probal kaj resnega, recimo Dumi 650 je že 20 let deklariran kot coast guard rescue čoln po Sars in ga uporablja precej držav , ne samo hrvati, celo angleški Avon je priznal , da je odličen!
Ne vem kaj je zate razburkano morje, ampak boston whaler 15 ne pluje po aktivnih 1m valovih, razen če so to mrtvi valovi po prenehanju vetra.
Večina gumenjakov s trdim dnom velikosti 4,8m in več ima prev tako odtok iz kokpita vendar je zgornje dno toliko dvignjeno da vedno skočiš v suh čoln ker imajo odvodne cevi napovratni ventil, dno je odprto, ker 5 komor zagotavlja ogromen vzgon.
Očitno so bile tiste gumice, ki si jih gledal v zelo slabem stanju, oziroma predpotopne, namreč italijanski BWA premore vse to kar sem opisal že pri 4,5m.
Lepo da si zaljubljen v svoj čoln vendar bi bilo zate koristno da bi se kdaj usedel v kak gumenjk prek 5m ali pravi boston whaler off shore serije.
Ne misli, da sem se spravil nate osebno, vendar hočem preprečiti, da bi se nevešča mlada familija usedla v BW 13 in bi potem spet brali o ludih slovencih v riječkom listu!
Pa rogi ribaru.
Morski Vuk
Uporabniški avatar
tyson

Odgovor Napisal/-a tyson »

Harry napisal/-a:
29 Apr 2019, 23:41
Si mislil to firmo:

Slika

Tole uporabljajo profesionalni gasilci in sem bil z njimi na koordiniranem usposabljanju SARS adriatic .
Res je skoraj neunučljiv, tudi temperaturo prenese višjo kot večina plovil.
Problem je v teži, ker vaga prazen brez motorja 350kg in tudi bočna stabilnost je slabša kot pri gumi.
Gasici in reševalci imajo raje zložljive gumenjake.
Največji problem pa je cena, gol stane okoli 15k€.
To vrsto plovil iz polyetilena so razvili Norvežani za reševanje s ploščadi.
Tudi kajaki so sedaj iz istega materiala.

Ne ravno ta model, firma pa ja...to sem mislil.
Kolikor sem gledal cenik, so cene za cca4m, okoli 5k€...na tvoji sliki je daljša in seveda dražja izvedba.

Imel sem Prijonov kajak za divjo vodo iz poliuretana, pa tekmovalnega iz kevlarja...prvi za vodo, ki je nisem poznal, drugi za užitek na znanih valovih divje vode...seveda je razlika v teži enormna in s tem vodljivost...velja za oba režima, na divji ali morski vodi, whally ali klasičen gumač.

In če bi se še kdaj odločal, bi se za whalliya. Brez konzole, cca 4m. Neglede na nekaj minusov o vodljivosti in teži. Ker bi mi odtehtala neuničljivost, enostavno vzdrževanje npr.
Lep ni, grd pa zelo, moti me pa ne. Samo da ni odvisnosti od napumpanih tubusov, previdnosti zaradi predrtja ob neprevidnosti.

Toliko z moje strani.
...bolje ispasti glup, nego iz brzog voza...
Uporabniški avatar
Harry

Vabimvas da še nekdo napiše nekaj novega,recimo naj poišče 5m katamaran Aleša Vozlja iz NM? To je resnično zanimiv 5m čoln z neverjetnimi lastnostmi.
Prispevkov z naslovom BW 15 je bilo v tej temi dovolj, ljubitelji naj preselijo slavospeve na moja plovila, da bo tu prostor za osnovno temo!
Morski Vuk
Uporabniški avatar
aegir

Odgovor Napisal/-a aegir »

Jaz ne bom pisal nič ker očitno brišeš kar ti ni všeč tko da sam piši bomo mi pa bral.
Uporabniški avatar
VALTER
Kraj: BRNIK

Odgovor Napisal/-a VALTER »

Tukaj še eden čoln baje nepotopljiv.
Gre za norveško firmo PIONER, ki že dolgo izdeluje plovila.
Med najbolj prodajne model sodi model Viking.

Pred leti je bil prodajalec ozirmoma uvoznik na Lavrici pri Ljubljani.
Zdaj pa, če se ne motim je diler DELTA TEAM d.o.o. Krsko.
https://pionerboat.com/

Slika
Slika
ELGIN outboard motor.
Uporabniški avatar
tyson

Odgovor Napisal/-a tyson »

Hudo zanimiv čoln, tale Pioner...še oblika je čist lepa, glede na brizgano plastiko.
Cene sicer nisem našel, je pa Delta Team uvoznik, zato jih ob priliki pokličem.
...bolje ispasti glup, nego iz brzog voza...
Uporabniški avatar
Harry

aegir napisal/-a:
04 Maj 2019, 10:30
Jaz ne bom pisal nič ker očitno brišeš kar ti ni všeč tko da sam piši bomo mi pa bral.
Tvojega ni bilo brisano nič, dodane so bile obrazložitve!
Bom pa brisal vse kar zavaja in posledično vpliva na odločitev novincev v navtiki in jih s tem neposredno ogroža!
Morski Vuk
Uporabniški avatar
Harry

Tole plovilo si oglejte, konstruktor je Aleš Vozelj iz NM:

Slika

Plovilo je v celoti plod slovenskega znanja!
Morski Vuk
Uporabniški avatar
PSYCHO
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PSYCHO »

Še ena zanimiva samogradnja:
Usus magister est optimus.
Uporabniški avatar
kasaudio

Odgovor Napisal/-a kasaudio »

Evo še mojih novih 5 evrov... Konkretna, doživeta in preživeta situacija, ki jo vzamem kot osnovo za primerjavo 5m gumenjaka in 5m odprtega plastičnjaka, kar so moji gabariti, ki jih definira dolžina, širina in višina garažnega prostora.

V nekoliko manj ugodnih razmerah (ne nevarnih po DHMZ) smo se iz Martinščice na Cresu z gumenjakom odpravili na izletek na Unije. Pihal je zmeren jugozapadnik, na odprtem morju so bile s terase vidne ovce. Po slikah z DHMZ je ta situacija z vidika vetra ustrezala prepletanju temno zelenih in rumeno-oranžnih odtenkov po površini morja. Valovi so bili po videzu precej dolgi. Na čoln nas je šlo 9kom - 5 odraslih (3 konkretni deci, 2 dobri ženi) in 4kom otroci od malčkov do sredine OŠ. Zraven še hrane, pijače in rekvizitov za cel dan. Kar konkretna obremenitev za 5m gumenjak (deklariran za 10 oseb). Ker imam več propelerjev za različne režime vožnje sem seveda 19" inox Viper-ja zamenjal s 15" aluminijem. S tem propelerjem je motor zelo odziven, potisna moč je velika in ne jamra kaj dosti.

Od Zeče naprej, so valovi pričeli naraščati in na odprtem morju so bili to premikajoči hribi. Valovna dolžina pomoje več kot 50m, po valu je bil dejansko občutek, da vozimo v hrib. Za višino bi konzervativno rekel da sigurno preko 1.5m je pa to ocenjevanje tudi sicer zelo subjektivna zadeva. Kot velikost ribe, v ribiških debatah. Motor je lepo premagoval strmino, vendar je šel tudi gas do konca. S kakšnimi 4T 60 konji ni šanse, da čoln po valu ostane v glisiranju.

Do te točke bi zmogel praktično vsak (precej naložen) čoln, tudi "znamenita" Opatija. Tisti z manj konji, ki po valu gor nebi glisirali bi se pač jajcali.

Ko smo se približevali Velim Stjenam na Unijah, pa kar konkreten šok. Valovi so postajali krajši, lomili so se in bili so čedalje bolj neurejeni. Pri stenah pa totalen kaos na morju. Nesorazmerno kratki valovi, kar visoki, križem kražem, medsebojno so se zaletavali, zmešnjava da nič ni jasno. Ko smo se enkrat malo ustavili je izgledalo še bolj grozno. Čoln se usede dol in občutek je bil tak, da nas bo vse skupaj zalilo. Počasna vožnja totalna katastrofa. Enostavno po gasu in ko gumica pride na površino si pol metra višje in vse skupaj je mnogo bolje. Ker smo bili težki ni dosti nabijalo, pravzaprav je bila čisto OK vožnja, bolj je bil prisoten strah, ko si videl tiste kratke, kar visoke in sklumpane valove. Tudi pot nazaj je bila podobna, ob stenah kaos, na odprtem doooolgi valovi.

V takem morju grem sicer tudi s familijo ven vzdolž bale Cresa in nikjer niti približno ne rata tako kaotično kot na Unijah pri Velih stjenah.

5m fishermana s takšno obremenitvijo v tistih pogojih si niti predstavljat nočem.

Bottom line: malo obremenjen gumenjak in malo obremenjen plastičar po valovih oba nabijata ko svinji. Ko naložiš, bo masa požrla nabijanje in odrinila sunek vala. T. i. bokobrani gumenjaka s svojim velikim vzgonom dajejo bočno stabilnost in preprečijo da se zarine v val 2m globoko. Pri plastičarju te "varovalke" ni. Malo obremenjen plastičar bi najbrž zdržal tudi te pogoje, vendar bi bila posadka pri glisiranju najbrž od nabijanja precej obtolčena - ko kak vaški težakec, ki ga nalitega policaji strpajo v kiblo in malo čez ovinke zapeljejo.

Težišče čolna v valovitem igra svojo vlogo - če bo nazaj (kar je sicer zaželjeno za doseganje višjih hitrosti) bo gumenjak ali plastičar zelo trdo tolkel s premcem po valovih. Če se postavi bolj proti premcu bo nabijanja precej manj, vendar bo tudi rezerve z višino premca manj. Fino je, da v valovitem človek vseeno lahko glisira, ker sicer stvar res postane eno grozno mučenje vseh na krovu.

Še 1x - to je moj vidik osnovan na konkretni situaciji. Ne trdim, da so plastičnjaki slabi, imajo veliko stvari dobro rešenih, nedvomno pa jih gumenjaki v nekaterih pogledih tudi prekašajo. Stvar prioritete posameznika.
Odgovori