Gumenjak vs plastičen čoln
- aegir
Re: Gumenjak vs plastičen čoln
Boston je drgač nepotopljiv..
- Harry
Če pogledaš bostonov katalog je program trimaranskih malih čolnov vse serije "lake , kar pomeni za jezera.Serija "off shore", se pravi vse kar je za morje, ima globoki v in visoke bočne stranice in tisto je ta pravi boston whaller, ki prenese velike valove in odprto morje!
Ko se čoln napolne z vodo se običajno postavi pokonci in špica v valovih nevarno opleta sem in tja, tako da je najbolje takoj odplavati stran!
Nazadnje spremenil Harry, dne 26 Apr 2019, 20:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Morski Vuk
- aegir
Unsinkable Legend Tour. Ne more spustit(zraka) in ne more se napolnt z vodo. Kaj rečt.
- aegir
Btw: tudi Rio čolni so homologirano nepotopljivi.
Stran št 2.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... TlhtQwy9jA
Stran št 2.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... TlhtQwy9jA
- tyson
Kaj pa mnenja o temle čolnu...je plastičen, ni gumak, po izgledu pa je gumak.
https://www.whaly.com/en/whaly_4351.html
Če si ogleda kdo še njihov test, je to hudo robustna in trpežna stvar.
https://www.whaly.com/en/whaly_4351.html
Če si ogleda kdo še njihov test, je to hudo robustna in trpežna stvar.
...bolje ispasti glup, nego iz brzog voza...
- Harry

Takole se začne , nadaljuje,

In konča!

Tole pa je "nepotopljivi " boston whaler 15 !

Pa mirno morje in pamet v glavo!
Morski Vuk
- Harry
Si mislil to firmo:
Tole uporabljajo profesionalni gasilci in sem bil z njimi na koordiniranem usposabljanju SARS adriatic .
Res je skoraj neunučljiv, tudi temperaturo prenese višjo kot večina plovil.
Problem je v teži, ker vaga prazen brez motorja 350kg in tudi bočna stabilnost je slabša kot pri gumi.
Gasici in reševalci imajo raje zložljive gumenjake.
Največji problem pa je cena, gol stane okoli 15k€.
To vrsto plovil iz polyetilena so razvili Norvežani za reševanje s ploščadi.
Tudi kajaki so sedaj iz istega materiala.
Tole uporabljajo profesionalni gasilci in sem bil z njimi na koordiniranem usposabljanju SARS adriatic .
Res je skoraj neunučljiv, tudi temperaturo prenese višjo kot večina plovil.
Problem je v teži, ker vaga prazen brez motorja 350kg in tudi bočna stabilnost je slabša kot pri gumi.
Gasici in reševalci imajo raje zložljive gumenjake.
Največji problem pa je cena, gol stane okoli 15k€.
To vrsto plovil iz polyetilena so razvili Norvežani za reševanje s ploščadi.
Tudi kajaki so sedaj iz istega materiala.
Morski Vuk
- Harry
Prvič tole je polovica bostona off shore 25' , kar pomeni , da je dolg 7,6m odrezani del z motorjem pa ima še vedno 4m.
Drugič, ker je napolnjen s purpenom in brez sprednjega dela, je tako lahek da stoji samo na globokem V , zato je plovba možna.
Tretjič na mirni vodi so se fantje vozili tudi v kolpasan banji s tomosom.
Morski Vuk
-
Dole
Glih klobas ali salame na gumi ne bi rezal tudi če bi bila sila.
Se pa vse pelje po vodi. Pač stvar okusa in nič drugega.
Mirno morje.
Se pa vse pelje po vodi. Pač stvar okusa in nič drugega.
Mirno morje.
- kojoti
Dosti šale, vidim da BW-ja 15 vsi dobro ne poznate imate pa izdelano napačno mnenje o njemu. Zato vam ga rade volje iz prve roke predstavim. Čoln ima po večini navtičnih forumov same superlative in ne glede na to, da naj bi bil izdelan za jezera ga uporabljajo za plovbo po morju in celo oceanu, ker je pravi mali stroj. Pri nas je izredno cenjen predvsem med podvodnjaki. Uporablja ga sam vrh športnih ribolovcev.
Zakaj BW15.
Za njega sem se odločil, ker imam to srečo, da sem zadnja leta lahko dosti na morju preko celega leta in sem rabil plovilo, ki ga imam lahko v morju dalj časa v stalni pripravljenosti. Z gumenjaki sem vedno imel težave z zrakom v tubah, dežjem in algami. Mogoče obstaja rešitev ampak povsod so odsvetovali, da se guma barva z antifaulingom. S plastiko ni težav. In tukaj smo že pri plovnosti. BW15 ima zadaj na krmnem zrcalu luknji, da ko se napolne z dežjem ali morjem voda odteka. Čoln se več od tega ne potopi. Ne rabim kalužne pumpe, samo skočim v škornih na čoln, prižgem motor, izvlečem spodnji čep in se čoln med vožnjo sprazne.
Ker delam relativno velike razdalje in grem po vsakem vremenu na morje sem izbral varen in stabilen čoln. Velikokrat sem popolnoma sam na morju. Čoln je nizek in pri velikih valovih, ko miruješ se lahko val zruši preko bande ampak ga ne potopi, samo noge ti zmoči. Med vožnjo pa se dvigne in ker je izredno zbalansiran skoraj leti iz vala na val. Brez problema pičiš po razburkanem morju od 15 (ležerno) do 20 (športno) milj. Nekoliko nelagoden je samo naravnost v val (v buretini mi je vedno malo nelagodno, da mi nebi reful prekucnil špico (copat), ko zavibrira in obstane v zraku) in z valom moraš natrimat špico na gor, ker se lahko zabiješ v val. Dno je oblikovano tako, da med vožnjo ne šprica, edino kar zanese preko bande zaradi močnega vetra.
Čoln je tako zanesljiv, da sem tudi s familijo brez problema po dokaj močni burji pičil iz Paga (Novalja) na Krk. Velikokrat pa po burji, ko ni nikjer drugega plovila pičim lovit iz Krka tudi na Prvić.
Ne bom trdil, da ima enako bočno stabilnost kot gumenjak ampak za plastiko je izjemen ima jo skoraj enako. Ker je popolnoma polnjen s polnilom in ni votlih delov, po valovih ne udarja in vibrira kot plastika ampak je podobno kot na gumici.
Čoln je nizek in lahko na njega brez lestev iz morja zlezem kot na gumico.
Je lahek in s 60ks doseže 35 milj, potovalna je 25 milj. Mala poraba. Več oseb se skoraj ne pozna.
Izredna stabilnost v zavoju. Čoln takoj prime in nima nobenega zdrsavanja. Vse pohvale konstruktorju in proizvajalcu. Edina težva tega čolna je, če voda prodre (preparele odvodne cevi ali razbit trup) v predel kjer je pena, ker jo je izredno težko spravit ven in na dolgi rok kvari odličeno plovilo. Potopil pa se ne bo z vami na njemu ali brez, še dolgo po tem, ko bo že neuporaben.
Novi BW150 naj bi bil še boljši po zagotovilu lastnika obeh, osebno pa se mi zdi, da je za podvodnjake previsok in že pretežek.
Zakaj BW15.
Za njega sem se odločil, ker imam to srečo, da sem zadnja leta lahko dosti na morju preko celega leta in sem rabil plovilo, ki ga imam lahko v morju dalj časa v stalni pripravljenosti. Z gumenjaki sem vedno imel težave z zrakom v tubah, dežjem in algami. Mogoče obstaja rešitev ampak povsod so odsvetovali, da se guma barva z antifaulingom. S plastiko ni težav. In tukaj smo že pri plovnosti. BW15 ima zadaj na krmnem zrcalu luknji, da ko se napolne z dežjem ali morjem voda odteka. Čoln se več od tega ne potopi. Ne rabim kalužne pumpe, samo skočim v škornih na čoln, prižgem motor, izvlečem spodnji čep in se čoln med vožnjo sprazne.
Ker delam relativno velike razdalje in grem po vsakem vremenu na morje sem izbral varen in stabilen čoln. Velikokrat sem popolnoma sam na morju. Čoln je nizek in pri velikih valovih, ko miruješ se lahko val zruši preko bande ampak ga ne potopi, samo noge ti zmoči. Med vožnjo pa se dvigne in ker je izredno zbalansiran skoraj leti iz vala na val. Brez problema pičiš po razburkanem morju od 15 (ležerno) do 20 (športno) milj. Nekoliko nelagoden je samo naravnost v val (v buretini mi je vedno malo nelagodno, da mi nebi reful prekucnil špico (copat), ko zavibrira in obstane v zraku) in z valom moraš natrimat špico na gor, ker se lahko zabiješ v val. Dno je oblikovano tako, da med vožnjo ne šprica, edino kar zanese preko bande zaradi močnega vetra.
Čoln je tako zanesljiv, da sem tudi s familijo brez problema po dokaj močni burji pičil iz Paga (Novalja) na Krk. Velikokrat pa po burji, ko ni nikjer drugega plovila pičim lovit iz Krka tudi na Prvić.
Ne bom trdil, da ima enako bočno stabilnost kot gumenjak ampak za plastiko je izjemen ima jo skoraj enako. Ker je popolnoma polnjen s polnilom in ni votlih delov, po valovih ne udarja in vibrira kot plastika ampak je podobno kot na gumici.
Čoln je nizek in lahko na njega brez lestev iz morja zlezem kot na gumico.
Je lahek in s 60ks doseže 35 milj, potovalna je 25 milj. Mala poraba. Več oseb se skoraj ne pozna.
Izredna stabilnost v zavoju. Čoln takoj prime in nima nobenega zdrsavanja. Vse pohvale konstruktorju in proizvajalcu. Edina težva tega čolna je, če voda prodre (preparele odvodne cevi ali razbit trup) v predel kjer je pena, ker jo je izredno težko spravit ven in na dolgi rok kvari odličeno plovilo. Potopil pa se ne bo z vami na njemu ali brez, še dolgo po tem, ko bo že neuporaben.
Novi BW150 naj bi bil še boljši po zagotovilu lastnika obeh, osebno pa se mi zdi, da je za podvodnjake previsok in že pretežek.