Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Bonaparte
Pridružen: 19 Sep 2018, 11:52

Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Bonaparte »

Pozdravljeni, pred enim letom sem se začel kupovati sidro za svojo novo barko. Po vseh možni testih sem gledal katero sidro je dobro in katero ni. Odločil sem se da kupim par sider in jih osebno testiram v Sveti Katarini. Ugotovil sem da vsako sidro ima kako dobro lastnost, katera naredi to sidro dobro in funkcionalno. Dobil sem idejo da si naredim svoje sidro, da bi združil več dobrih sider v eno najboljše sidro. Začel sem testirati vsako sidro posebej, kaj na njemu je dobro in kaj bi lahko bilo boljše. Začel sem s sidrom Mantus, katero velja za eno najboljših sider. Test sem razširil še na sidro Vulcan, sidro rocna, clow-bruce, delta, Hallovo, maček, neptun, ex-cel, super-sarca...
Ugotovil sem da sta res daleč najboljša sidra Mantus in Rocna in da zadaj za njima dolgo dolgo ni nobene konkurence.

Slika

Po enem letu raziskovanj in testiranj se je rodilo sidro Manork, ki je otrok predvsem sider Mantus in Rocna.
Ime Manork je beseda katero sem si sam izmislil in na googlu zanjo skoraj da ni nič zadetkvo. Beseda je sestavljena iz črk besed: Marko, Mantus, Rocna anchor.
V brsvu Rocna in Anchor je eno te isto, saj je beseda rocna prezrcaljena beseda anchor le črka h je spuščena. rocna-ancor
Kot zanimivost verjetno marsi kdo ni vedel Mantus je etruščanski bog podzemlja.

Na sidru Manork je tudi ogromno inovacij katere sem sam izumil. Zato se sidro vkoplje bistveno bolje kakor njegova starša. Upam dati roko v ogenj, da se sidro Manork vkoplje najboljše na svetu med vsemi sidri in zdrži največjo silo med enako težkimi sidri. Ne da bi se želel hvaliti ampak sem mnjenja, da je Manork trenutno najboljše sidro na svetu .

Naj povem več.
- Sidro Mantus je bilo edino sidro na svetu ki premore 50% celotne teže na špici.
Sidro Manork je podedovalo težišče od Mantusa in ga se izboljšalo na neverjetnih 60% celotne teže sidra. Z drugimi besedami če imate 10kg težko sidro bo pritisk špice sidra v morsko dno 6kg.
Sidro rocna ima 30% teže sidra na špici.

-Sidro Mantus ima lopato pod lokom razširjeno v levo on desno zato da se sidro dvigne od tal in se lažje zapiči v tla ko je zvrnjeno na bok. Zadeva deluje odlično, zato sem na sidru Manork obržal ta detajl.

-Sidro Rocna ima špico sidra brušeno pod popolnoma nasprotnim kotom kot jo ima Mantus. V testiranjih se je izkazalo, da se Mantus v Sv. katerini vkoplje le v primeru da ima špico nabrušeno v isto smer kakor Rocna, zato ima sidor Manork pico brušeno v isto smer kot sidro Rocna. Sidro Rocna ima na začtku in koncu loka krilca, katera služijo da se sidro pravilno obrne in da ima sidro drugačen kot glede na morsko dno in se zaradi tega hitreje zapiči v dno. Manork ima krilca podobna kot Rocna le nekoliko večja.

-Sidro Rocna ima lopato sidra izdelano iz dveh različnih debelin pločevine. Nosilni del je iz debele pločevine, nenosilni del (pod lokom) je iz tanke pločevine zato da je manjše težišče zadaj in večje težišče na špici . Mantus ima lopato sidra narejeno iz dveh različno debelih pločevin, nosilni del in zadnji del sta iz debele pločevine, sama špica pa je iz še debelejše pločevine, saj je špica najbolj izpostavljena poškodbam in tudi zaradi težišča da je čim večja teža na špici. Lopata na sidru Manork je narejena iz treh različno debelih pločevin med seboj zavarjenimi. Zadnji del sidra je iz tanke pločevine, sredinski nosilni del je debel in špica je narejena še iz debelejše pločevine, zato ima sidro Manork toliko boljše težišče.

-Sidro Manork ima posebne luknje v lopati katere služijo da voda pride skozi njih in splahne blato dol iz sidra, kadar sidro povlečemo ven iz vode - inovacija deluje fenomenalno.

-Sidro Manork ima reže na lopati kakor siro Ex-cel katrere delujejo kot zavora, da sidro ne orje po mulju ali pesku (podobno kot zimski profil na avtomobilskih gumah na snegu). Te reže pomagajo tudi pri razporeditvi težišča, saj je lopata olajšana za 10% zaradi lukenj. Zato je tudi ime Manork izrezljano v lopato sidra.

- Sidro Manork ima ročaj sidra ukrivljen podobno kot ga ima sidro Vulcan zato da se lepše zavrti in pravilno postavi ko ga vlečemo na barko.

- Sidro Mantus je sidro narejeno na Kitajskem. Material in vari so temu primerni. Sidro Rocna je ulitek zato je material tudi temu primeren. SIdro Manork je narejeno v Sloveniji iz nemškega konstrukcijskega jekla in varjeno z atestom. Pred cinkanjem je popeskano. Cinkano je pocinkovalnici Celje.

- Sidro Manork ima na ročaju lopate posebno zarezo v katero se zatakne zajla za reševanje sidra, ko se sidro zatakne za drugo verigo na morskem dnu. Zajla za reševanje sidra izgleda podobno kot je Ultramirne obroč za reševanje sidra, le da se zajla ovije in stisne okoli sidra in ne dovoli da sidro zdrsne med dviganjem iz zanke ter pade nazaj na morsko dno skupaj z zapeto tujo verigo.

-Sidro Manork ima točno premišljeno veliko luknjo za zapet verigo in sidro skupaj. Luknja je zadosti velika, da lahko skozi gre ustrezni gambet in luknja je hkrati zadosti majhna da se gambet ne more zamakniti in zatakniti v luknji med obracanjem vetra.

- Sidro Mantus je edino sidro na svetu zaradi svoje posebne oblike dna, katero se ne izkoplje med obracanjem vetra ampak se obrne vkopano pod zemljo. Sidro Manork je prekopiralo ta dizajn lopate.

- Sidro Rocna in sidro Vulcan imata točno premišljen kot pod katerim je zvita špica lopate sidra v obliko žličke, ta kot je 142 stopinj. Sidro ob premikanju po trdem blatnem dnu napraska material v "žličko" in si naredi oviro pred seboj v katero se zatakne in se zarije globoko v dno. Zato sem pri Manorku 2.0 prekopiral špico kot jo imata sidri Rocna in Vulcan.

- Sridro Manork ima inovacijo luknjico za privijačit cink protektor kateri varuje sidro pred tem, da bi morje prehitor pojedlo zaščitno plast cinka.

- Sidro Mantus ima zanimiv patent za razstavljanje sidra na kose v kolikor bi želeli sidro imeti spravljeno v podpalubju kot rezervno sidro. Sidro Adriatica in sidro Neptun imata dovršen patent za razstavljanje sidra. Zato sem pri sidru Manork dodal še nekaj zvojih inovacij, in izdelal sidro katero ima dovršen sistem razstavljanja. Dejansko sidro ima tak patent vpenjanja, da je sidro popolnoma funkcionalno in drži pravilno obliko tudi če ga ne sešraufate skupaj z vijaki. Vijaki so pri sidru Manork bolj za še eno dodatno sigurnost, da ne rečem lih za okras.

- Sidro Manork ima ima boljši kot na ročaju sidra kakor Mantus ali Rocna. Sidro Manork ima isti kot kakor Sidro Vulcan in preprečuje da bi se sidro previsoko povzpelo po koleščku in udarilo ob plovilo.

- Po posvetu z Jožetom Mušičem slovenskim jadralcem in razvijalcem sider ima sidro nekoliko procentov višji ročaj kakor ostala sidra.
Saj večja kot je razdalja med vrhom in dnom sidra globlje se bo dno sidra zapičilo v dno. Globlje ko gre sidro v dno zadane v bolj trd material in zato bistveno bolj drži. Na testih je sidro Manork držalo 60% več kakor enako težko sidro Mantus.

- Sidro Manork je sidro nove generacije sider, ki se popolnoma razlikuje v tehniki sidranja od starih sider. Pri starih sidrih je bila pomembna teža, težje kot je bilo sidro boljše je bilo, saj je sidro delovalo kot utež na morskem dnu. Veliko krat se sploh ni zapičilo ampka je le držalo barko na enem mestu kot korpomorto (betonska utež pod bojo). Zato so tudi sidra stare dobe držala koliko so držala. Ko pa se je veter okrepil pa je barka šla po svoje. Pr sidri nove generacije pa je je pomembna velikost lopate. Večja kot je lopata več lahko zajame in težje bo drselo skozi morsko dno. Sidra nove generacije več kot vlečete globlje in globlje se zapičijo dokler se ne zapičijo tako globoko pod zemljo da jih ne morete več vleči.
Pri sidrih nove generacije je zato v interesu da pri isti teži sidra imamo čim večjo površino lopate. Zato se trudim narediti čim lažje sidro, da bi lahko bila lopata čim večja. Sidra nove generacije se po katalogu zbira teža plovila/velikost lopate v kvadratnih centimetrih.
SIdra se ne zbira več po dolžini plovila ampak po teži plovila saj imate lahko 20m karbonsko jadrnico ali 20m železno jadrnico obe so na videz enake apak bo vodna linija pri železni jadrnici bistveno večja in posledično bo tudi površina katero je potrebno pobarvati z antifoulingom bistveno večja. Večja kot je povrpina katero je potrebno pobarvati z antifoulingim večja je površina v katero tolčejo valovi. V večjo površino kot tolčejo valovi večje sidro potrebujete. Moč sile valov je bistvono večja od moči sile vetra.

- Sidro Manork ima lok pritjene na lopato sidra. Lok služi da se sidro vedno obrne v pravi položaj v kolikor se sidro med spuščanjem iz barke v zvrne na hrbet. To je odlična inovacija v svetu sider. Naj povem, da je sidro Bruce, eno od sider ki se zelo lepo vkoplje če se na morsko dno uleže pravilno. V kolikor se na dnu uleže na hrbet pa se ne zapiči tudi če ga ure in ure vlečete po dnu. Sidru bruce ki je trenutno daleč najbolj razširjeno sidro ima še eno pomankljivost, če ga spsustite in dobro vkopljete to še ne pomeni da ste varni, saj ko se veter spremeni za 180 stopinj iz maestrala v jugo se bo sidro izkopalo in zvrnilo na hrbet, ko pride ponoči nevihta se boste zbudili na skalah. Pri sidrih z lokom je odpravljena ta pomanjkljivost, vsa sidra z lokom se obrnejo vedno na pravo smer.


Svoje sidro ves čas izboljšujem, testiram v naravi, dodajam nove inovacije, preučujem druga sidra, kopiram njihov znanje in sestavljam eno sidro z dobrimi lastnosti vseh sider na svetu. Zato tudi ima sidro Manork zraven oznako verzija "2.0" saj verjamem da se bo sidro čez čas še spremenilo in pustilo še dlje za seboj ostale tekmece v tekmovanju za najboljše sidro na svetu.

Vse skupaj pa izgleda takole, na sliki je Manork verzija 1.0

Slika


Manork testna verzija 1.1

SlikaVeč slik lahko vidite tukaj: https://mojalbum.com/pomorscak


Manork verzija 1.1 inox :

Slika


med izdelavo sider sem opravil veliko testov v morju. Vse teste si lahko pogledate tukaj:
https://www.youtube.com/channel/UC_cYNz ... AdA/videos

V kratkem pride novo in še bolj dovršeno sidro Manork 2.0
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne 05 Jan 2019, 14:50, skupaj popravljeno 6 krat.
Bonaparte
Pridružen: 19 Sep 2018, 11:52

Re: Izdelava sidraza varno sidranje tudi ob najmočnejšem vetru in na najbolj neugodnem terenu - Sidro MANORK

Odgovor Napisal/-a Bonaparte »

Storm ime je nadomestilo ime manork, zaradi bolj izvirnega imena in lazje prepoznavnosti v iskalniku google. Pod besedo storm obstaja več kot miliarda in sto milionov zadetkov.
Bonaparte
Pridružen: 19 Sep 2018, 11:52

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Bonaparte »

Cink protektor

Slika
Bonaparte
Pridružen: 19 Sep 2018, 11:52

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Bonaparte »

Rinka za reševanje zataknjenega sidra.

Če prav, sidro Manork do zdaj ni bilo primerov da bi bilo potrebno reševanje. Saj se sidro takoj zapiči v dno. Reševanje je običajno potrebno ko se sidro ne zapiči v morsko dno pesek ali blato ampak drsi po morskem dnu dokler ne sreča podvodni električni kabel ali kaj podobnega.

Slika
Enec
Pridružen: 19 Apr 2020, 21:33
Kraj: Kočevje

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Enec »

Zdravo!

Zanima me konkretno sidro. Je to vse po naročilu delano? Kakšno sidro bi bilo primerno za gumenjak 5,5m cca 700-800kg? Inox/cinkano, kakšna je cena? Gledal sem tabelo od Mantusa in bi bilo 3,5kg polna kapa. Piše, da drži 1400kg do 30kn. Sedaj imam sidro maček 5,5kg in nekje 4m verige.

Lp :)
Uporabniški avatar
Stopi
Pridružen: 22 Okt 2018, 15:43

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Stopi »

Jaz sem na 520 cm dolgem gumenjaku imel 5 kg sidro ADRIATIC. Gre za vrhunski slovenski izdelek! Kupil sem novega, dodal 4-5 m verige in 30 m vrvi. Večkrat sem ga preko noči pustil na sidru, ker ni bilo proste boje, enkrat tudi v dokaj močnem neurju, a me je čoln vsako jutro počakal na mestu, kjer sem ga zasidral. Za nov komplet (sidro + veriga + vrv) sem plačal nekaj več kot 250 EUR, star je 1 leto (3 tedne dopusta), prodam ga za ca. 150 EUR. Te zanima?

Peter
Pridružen: 22 Nov 2018, 19:33

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Peter »

Oj
Jaz imam na 5.30 gumenjaku maček taširoko marelo 6kg +2m verige (50 m vrvi zaradi ribolova), ko spustim sidro drži kot pribito!!
Zunaj tudi v burji in jugu.

Lp
Enec
Pridružen: 19 Apr 2020, 21:33
Kraj: Kočevje

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Enec »

Stopi, v kolikor se bo odprla Hrvaška za poletno sezono, sem zainteresiran. :D V nasprotnem primeru, pa je čoln dobro zasidran v garaži na prikolici.. ga nobena burja in jugo ne odnese :lol:
Uporabniški avatar
Stopi
Pridružen: 22 Okt 2018, 15:43

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Stopi »

Enec napisal/-a:
09 Apr 2021, 21:58
Stopi, v kolikor se bo odprla Hrvaška za poletno sezono, sem zainteresiran. :D V nasprotnem primeru, pa je čoln dobro zasidran v garaži na prikolici.. ga nobena burja in jugo ne odnese :lol:
:lol: :lol: :lol:
Enec
Pridružen: 19 Apr 2020, 21:33
Kraj: Kočevje

Re: Sidro MANORK za varno sidranje tudi na najbolj neugodnem terenu

Odgovor Napisal/-a Enec »

Stopi, je sidro še na voljo :?:

Sem zainteresiran :)
Odgovori