Kruh
- jft
- Pridružen: 04 Sep 2018, 16:31
Re: Kulinarika
Na temo droži dobra stran za začetek:
https://sourdoughmania.com/drozi/
oz facebook skupina:
https://www.facebook.com/groups/1280613472037336/
Lp,
https://sourdoughmania.com/drozi/
oz facebook skupina:
https://www.facebook.com/groups/1280613472037336/
Lp,
- aegir
- Pridružen: 05 Sep 2018, 20:28
Re: Kulinarika
Načeloma se pol ko ljudje vidijo kolk je dela s tem nobenmu ne da tko da se tudi men ne da še enkrat pisat v slovenščini. Če bo kdo poskusil in ne zna tega prebrat naj pove bom pa še enkrat napisal.
Je pa v tem zapisu 2 mesca mojih poizkusov in napak, tko da uspeh garantiran če se držiš do pike točno recepta.
Je pa v tem zapisu 2 mesca mojih poizkusov in napak, tko da uspeh garantiran če se držiš do pike točno recepta.
- boris
- Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53
Re: Kulinarika
Google prevod da se ne matraš
Najprej morate narediti svoj kvasen, v kozarec zmešajte 30 g moke in 30 g vode, izgubljeno postavite pokrov, da lahko stvari pridejo do zraka in ga hranite dvakrat na dan približno 4-5 dni na sobni temperaturi.
Ko oživi in začne mehurčkati, tesno zaprite pokrov in ga nahranite kot prej, zdaj pa lahko dodate več, 50 ali 60 g moke in vode naenkrat.
Če ga gladujete, bo na vrhu nastala plast alkohola, če / ko se to zgodi, vrzite alkohol in 50% kvas ter ga nahranite.
Ko je videti nekaj podobnega, je pripravljen.
Potem, če imate samostojni mešalnik, vanj dodajte 1kg moke in 550-600ml vode, odvisno od vrste moke. Več vode pomeni tudi boljši končni rezultat, toda slabše testo za delo. Začnite s 550ml.
Mešajte približno 2-3 minute, da se vse skupaj zlepi in pustite vsaj 30 minut, najbolje 1 uro.
Dodamo 400 g kvasa in ga spet mešamo 2-3 minute, pustimo pokrito še 30 minut.
Dodamo 24 g soli in ponovno mešamo 2-3 minute. Pustite 30 minut.
Izvedite raztezanje in pregibanje in počakajte 30min, ponovite 6-krat. Pri raztezanju ga res močno raztegnite, dokler se skoraj ne začne raztrgati.
Testo dajte v hlebčino košarico in ga hladite 10-12 ur.
Pečico nastavite na nastavitev najvišje temperature (moja lahko na 300 ° C) in na dno pečice postavite nekakšno posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, nato pa testo položite na rešetko s papirjem za peko, z mokro britvico odrežite stran in ga položite vanjo.
Pečemo jo na najvišji nastavitvi temperature od 10 do 20 minut, odvisno od vrste moke, če želimo, da se skorja lepo obarva, ne opeče, nekaj moke se opeče v 10 minutah, nekaj pa ne po 20. Po tem znižamo temperaturo na 210 ° C in ga pečemo tako, da je popoln čas peke približno 60 minut.
Vzemite ga in pokrijte z mokro brisačo, dokler se ne ohladi.
Najprej morate narediti svoj kvasen, v kozarec zmešajte 30 g moke in 30 g vode, izgubljeno postavite pokrov, da lahko stvari pridejo do zraka in ga hranite dvakrat na dan približno 4-5 dni na sobni temperaturi.
Ko oživi in začne mehurčkati, tesno zaprite pokrov in ga nahranite kot prej, zdaj pa lahko dodate več, 50 ali 60 g moke in vode naenkrat.
Če ga gladujete, bo na vrhu nastala plast alkohola, če / ko se to zgodi, vrzite alkohol in 50% kvas ter ga nahranite.
Ko je videti nekaj podobnega, je pripravljen.
Potem, če imate samostojni mešalnik, vanj dodajte 1kg moke in 550-600ml vode, odvisno od vrste moke. Več vode pomeni tudi boljši končni rezultat, toda slabše testo za delo. Začnite s 550ml.
Mešajte približno 2-3 minute, da se vse skupaj zlepi in pustite vsaj 30 minut, najbolje 1 uro.
Dodamo 400 g kvasa in ga spet mešamo 2-3 minute, pustimo pokrito še 30 minut.
Dodamo 24 g soli in ponovno mešamo 2-3 minute. Pustite 30 minut.
Izvedite raztezanje in pregibanje in počakajte 30min, ponovite 6-krat. Pri raztezanju ga res močno raztegnite, dokler se skoraj ne začne raztrgati.
Testo dajte v hlebčino košarico in ga hladite 10-12 ur.
Pečico nastavite na nastavitev najvišje temperature (moja lahko na 300 ° C) in na dno pečice postavite nekakšno posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, nato pa testo položite na rešetko s papirjem za peko, z mokro britvico odrežite stran in ga položite vanjo.
Pečemo jo na najvišji nastavitvi temperature od 10 do 20 minut, odvisno od vrste moke, če želimo, da se skorja lepo obarva, ne opeče, nekaj moke se opeče v 10 minutah, nekaj pa ne po 20. Po tem znižamo temperaturo na 210 ° C in ga pečemo tako, da je popoln čas peke približno 60 minut.
Vzemite ga in pokrijte z mokro brisačo, dokler se ne ohladi.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust
LP
Boris
LP
Boris
- jft
- Pridružen: 04 Sep 2018, 16:31
Re: Kulinarika
Sam delam kruh iz droži po receptu iz strani:
https://zapecenkruh.wordpress.com/?s=pi ... it=Iskanje
S tem, da je to recept za pizzo, ki pa deluje tudi za kruh. Pri pripravi testa se ne držim moke, uporabim kar imam, s tem da je osnova bela moka, katero mešam z ajdovo, polnozrnato,....
Za kruh seveda prilagodim količine ( navedene količine v recepti pomnožim x2, x3), odvisno od tega koliko kruha, pizz delam.
Nekaj je treba počet, če že loviti ne moremo
https://zapecenkruh.wordpress.com/?s=pi ... it=Iskanje
S tem, da je to recept za pizzo, ki pa deluje tudi za kruh. Pri pripravi testa se ne držim moke, uporabim kar imam, s tem da je osnova bela moka, katero mešam z ajdovo, polnozrnato,....
Za kruh seveda prilagodim količine ( navedene količine v recepti pomnožim x2, x3), odvisno od tega koliko kruha, pizz delam.
Nekaj je treba počet, če že loviti ne moremo
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- aegir
- Pridružen: 05 Sep 2018, 20:28
Re: Kulinarika
Hvala Boris.
Ja pizze bo treba začet tut delat tkole
Tale dokumentarc je ok za tiste, ki jih droži zanimajo.
Mimogrede mogoče bi bilo dobro tole odcepit v novo temo Kruh..
Ja pizze bo treba začet tut delat tkole
Tale dokumentarc je ok za tiste, ki jih droži zanimajo.
Mimogrede mogoče bi bilo dobro tole odcepit v novo temo Kruh..