Kruh
-
- Pridružen: 18 Okt 2018, 15:59
- Kraj: Nova Gorica ma zmiri Sukenc
Re: Kruh
..če koga zanima lepo po domače kaj in kako z drožmi delat...od priprave kvasa , prve peke kruha in še kaj...pa vse lepo po Slovensko z našo "domačo" mojstrico klik na link , pa prijetno ustvarjanje vsem
https://sourdoughmania.com/
https://sourdoughmania.com/
- boris
- Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53
Re: Kruh
Pa še recept od AEgirja po katerem sem delal.
Najprej rabiš drože, dobre lepe ne kisle, torej dišat morjo lepo in bolj kot so mehurčkaste bolje je.
Sestavine:
1kg moke
550ml vode
24g soli
400g drož
Dobro je če imaš mikser ki je malo težji, da se ne zvija cel in da ne skoči dol z mize ker 2 kili testa je že kar konkreten zalogaj.
Jaz imam bosch optimum in se obnese odlično.
Torej zliješ 550-600 ml vode v mikser, odvisno od tipa moke, nekatere so bolj žejne kot druge. Zmešaš vodo in moko skupaj ca 3 minute in pustiš vsaj 30 minut, da se spletejo glutenske vezi. Več je bolje, 1h je optimalno.
Po tem daš notri 400g drož, zmešaš spet 3min in pustiš 30 min in daš notri 24g soli in spet zmešaš 3 min.
Po tem spet počakaš 30 min in narediš prvi stretch&fold. To ponoviš 6x s pol urnimi presledki.
Ko je končano, se kruh da v pomokano košaro in v hladilnik čez noč.
Drug dan v pečico na poden daš ob rob neko ozko posodo in notri vodo, zagreješ na max kolikor gre, moja gre do 300, počakaš, da voda zavre, košaro obrneš na rešetko pečice, lahko podložiš s peki papirjem, v kruh zarežeš svojo najljubšo runo in ga daš notri.
Na 300 ga pečeš okoli 10 minut, gledaš kako se odziva moka, nekatere se ne zažgejo na 300°C 20 minut, druge počrnijo po 7 minutah.
Ko se v skorji karamelizira sladkor in postane okusno rjave barve, temperaturo znižaš na 210°C in ga pečeš še 50 minut oziroma kolikor je razlike do ene ure.
Kruh daš ven na dilo in ga pošpricaš z ročno pumpico za vodo toliko da povsem namočiš skorjo, ga pokriješ s svežo kuhinjsko krpo in počakaš, da se ohladi.
Preden je čisto mrzel ga narežeš in probaš.
Najprej rabiš drože, dobre lepe ne kisle, torej dišat morjo lepo in bolj kot so mehurčkaste bolje je.
Sestavine:
1kg moke
550ml vode
24g soli
400g drož
Dobro je če imaš mikser ki je malo težji, da se ne zvija cel in da ne skoči dol z mize ker 2 kili testa je že kar konkreten zalogaj.
Jaz imam bosch optimum in se obnese odlično.
Torej zliješ 550-600 ml vode v mikser, odvisno od tipa moke, nekatere so bolj žejne kot druge. Zmešaš vodo in moko skupaj ca 3 minute in pustiš vsaj 30 minut, da se spletejo glutenske vezi. Več je bolje, 1h je optimalno.
Po tem daš notri 400g drož, zmešaš spet 3min in pustiš 30 min in daš notri 24g soli in spet zmešaš 3 min.
Po tem spet počakaš 30 min in narediš prvi stretch&fold. To ponoviš 6x s pol urnimi presledki.
Ko je končano, se kruh da v pomokano košaro in v hladilnik čez noč.
Drug dan v pečico na poden daš ob rob neko ozko posodo in notri vodo, zagreješ na max kolikor gre, moja gre do 300, počakaš, da voda zavre, košaro obrneš na rešetko pečice, lahko podložiš s peki papirjem, v kruh zarežeš svojo najljubšo runo in ga daš notri.
Na 300 ga pečeš okoli 10 minut, gledaš kako se odziva moka, nekatere se ne zažgejo na 300°C 20 minut, druge počrnijo po 7 minutah.
Ko se v skorji karamelizira sladkor in postane okusno rjave barve, temperaturo znižaš na 210°C in ga pečeš še 50 minut oziroma kolikor je razlike do ene ure.
Kruh daš ven na dilo in ga pošpricaš z ročno pumpico za vodo toliko da povsem namočiš skorjo, ga pokriješ s svežo kuhinjsko krpo in počakaš, da se ohladi.
Preden je čisto mrzel ga narežeš in probaš.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust
LP
Boris
LP
Boris
- francija
- Pridružen: 26 Sep 2018, 08:12
-
- Pridružen: 18 Sep 2018, 16:01
Re: Kruh
Ko se boste malo dlje ukvarjali z mikserji boste ugotovili, da mora biti mikser ta pravi, ker tisti z plastičnimi zobniki niso vredni pol p tole vode.
Jest sem si par let nazaj vzel kitchenaid artisan in samo priporočam, tako pri vseh hidracijah in pri količini 2,5 kile testa prav laho prežveči.
Moram pa jet tud kej spečt, al pa bolje rečeno poslikat ko kej spečem.
Jest sem si par let nazaj vzel kitchenaid artisan in samo priporočam, tako pri vseh hidracijah in pri količini 2,5 kile testa prav laho prežveči.
Moram pa jet tud kej spečt, al pa bolje rečeno poslikat ko kej spečem.
Res je grozno, če rola ne naredi zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz