Kruh

dede
Pridružen: 18 Okt 2018, 15:59
Kraj: Nova Gorica ma zmiri Sukenc

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a dede »

..če koga zanima lepo po domače kaj in kako z drožmi delat...od priprave kvasa , prve peke kruha in še kaj...pa vse lepo po Slovensko z našo "domačo" mojstrico klik na link , pa prijetno ustvarjanje vsem :D

https://sourdoughmania.com/
Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a boris »

Z ženo sva naredila kruh po receptu Aegirja.

Slika

Čeprav sva ga prvič delala je kruh izpadel vrhunsko.

Slika

Ima pa eno napako. Toplega sva skoraj četrt pojedla
Hvala mojstru za odličen recept.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a boris »

Pa še recept od AEgirja po katerem sem delal.

Najprej rabiš drože, dobre lepe ne kisle, torej dišat morjo lepo in bolj kot so mehurčkaste bolje je.

Sestavine:
1kg moke
550ml vode
24g soli
400g drož

Dobro je če imaš mikser ki je malo težji, da se ne zvija cel in da ne skoči dol z mize ker 2 kili testa je že kar konkreten zalogaj.
Jaz imam bosch optimum in se obnese odlično.

Torej zliješ 550-600 ml vode v mikser, odvisno od tipa moke, nekatere so bolj žejne kot druge. Zmešaš vodo in moko skupaj ca 3 minute in pustiš vsaj 30 minut, da se spletejo glutenske vezi. Več je bolje, 1h je optimalno.

Po tem daš notri 400g drož, zmešaš spet 3min in pustiš 30 min in daš notri 24g soli in spet zmešaš 3 min.
Po tem spet počakaš 30 min in narediš prvi stretch&fold. To ponoviš 6x s pol urnimi presledki.
Ko je končano, se kruh da v pomokano košaro in v hladilnik čez noč.

Drug dan v pečico na poden daš ob rob neko ozko posodo in notri vodo, zagreješ na max kolikor gre, moja gre do 300, počakaš, da voda zavre, košaro obrneš na rešetko pečice, lahko podložiš s peki papirjem, v kruh zarežeš svojo najljubšo runo in ga daš notri.

Na 300 ga pečeš okoli 10 minut, gledaš kako se odziva moka, nekatere se ne zažgejo na 300°C 20 minut, druge počrnijo po 7 minutah.

Ko se v skorji karamelizira sladkor in postane okusno rjave barve, temperaturo znižaš na 210°C in ga pečeš še 50 minut oziroma kolikor je razlike do ene ure.

Kruh daš ven na dilo in ga pošpricaš z ročno pumpico za vodo toliko da povsem namočiš skorjo, ga pokriješ s svežo kuhinjsko krpo in počakaš, da se ohladi.
Preden je čisto mrzel ga narežeš in probaš.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a boris »

Slika


Današnji kruh.
Levo je beli.
Desno pa orehov.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Uporabniški avatar
francija
Pridružen: 26 Sep 2018, 08:12

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a francija »

Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a boris »

Podoben je pa kupljen v Hoferju.
Zaenkrat ga še ni polomilo :lol:
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Funkcionar
Pridružen: 18 Sep 2018, 16:01

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a Funkcionar »

Ko se boste malo dlje ukvarjali z mikserji boste ugotovili, da mora biti mikser ta pravi, ker tisti z plastičnimi zobniki niso vredni pol p tole vode.
Jest sem si par let nazaj vzel kitchenaid artisan in samo priporočam, tako pri vseh hidracijah in pri količini 2,5 kile testa prav laho prežveči.

Moram pa jet tud kej spečt, al pa bolje rečeno poslikat ko kej spečem.
Res je grozno, če rola ne naredi zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :D
Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a kasaudio »

Pa dobro, a ste ribolovci ali kruhopeki?

Kruh je dober za zajtrk in za pomazat piskre od kakšne dobre pojedine, katere osnovne sestavine je dalo morje.
Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a boris »

Koronapeki :lol: :lol: :lol:
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris
Uporabniški avatar
sova
Pridružen: 17 Sep 2018, 10:42
Kraj: Solkan

Re: Kruh

Odgovor Napisal/-a sova »

kasaudio napisal/-a:
06 Maj 2020, 19:51
Pa dobro, a ste ribolovci(smo) ali kruhopeki(žena)?

Kruh je dober za zajtrk in za pomazat piskre od kakšne dobre pojedine, katere osnovne sestavine je dalo morje. (Imaš prav).
Kaj čmo? Imam 15min do morja(IT) pa ne morem do njega sicer bi že bilo kaj ribe v zmrzovalniku pa tudi kak ribji piknik bi že bil. :x
Smo zamudili lignjelov in ribone, ki so ponavadi konec Marca začetek Aprila. :cry:

lp.
Slika
Odgovori