bakalar

Odgovori
Uporabniški avatar
kojoti
Pridružen: 20 Jan 2019, 19:40

bakalar

Odgovor Napisal/-a kojoti »

Meni najljubši bakalar, kot me je naučila moja nona. Niti en božič ni minil brez njega.

1. začne se z izbiro pravega bakalarja, na tržišču je več vrst, ampak pravi je ta, ki ima belkasto svetlejše meso in je naravno sušen in ne prešan. Pri glavi (trebuh) odlomte mali košček, da se prepričate, da ni temnejši rjav, meso mora biti belkasto.
2. Razžagamo ga na kose, da gre v ekonom, nekateri ga prej namakajo, jaz ga raje malo dlje kuham. Kuhajte ga v ekonomu cca dobro uro do uro in pol, tudi slabi dve. Zaradi smrada je bolje, da se kuha zunaj.
3. Odstranite kožo, kosti, čreva, tako da ostanejo samo rezine mesa. Precejeno juho si shranite, ker se bo v njej skuhal krompir. Odvisno od željene intezitete okusa lahko krompir kuhate v juhi od bakalarja ali jo po želji razrečite z navadno vodo ali pa kuhate krompir v čisti vodi. Jaz kuham krompir v juhi.
4. V lonec dam na kose narezan krompir, dobro solim (bakalar je neslan), malo popra, kasneje se po želji lahko še dosoli in popora, na drobno narezane tri stroke česna in prelijem z juho. Juhe (tekočine) naj bo ravno toliko, da prekrije krompir in meso, ne preveč, jed mora biti močnata. Kuhamo dokler se ne skuha krompir, ki zagosti jed.
5. prelijemo s pravim domačim (sladkim) dalmatinskim olivnim oljem, damo še en strok drobno narezanega česna in sveži peteršilj. Bakalar naenkrat prav lepo zadiši. Jed je neke vrsta gregade samo brez vina. Vno pijemo posebaj.
Dober tek in vesele praznike!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
david
Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
Kraj: Ljubljana

Re: bakalar

Odgovor Napisal/-a david »

Enkratno. Še dobro da si ga delal pri meni, da ti ne bo cela hiša smrdela 8-)
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.
Odgovori