Sonarji in Chirp tehnologija

Enec
Pridružen: 19 Apr 2020, 21:33
Kraj: Kočevje

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a Enec »

Razdeljen ekran, na levi strani frekvenca 105kHz, na desni strani medium chirp (sonda TM150)

Na drugi sliki 133kHz za lignje. Lepo se vidijo peškafonde.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
jft
Pridružen: 04 Sep 2018, 16:31

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a jft »

Še en test za lignje:

Enec
Pridružen: 19 Apr 2020, 21:33
Kraj: Kočevje

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a Enec »

Razlaga o frekvencah. Nizek, srednji, visoki chirp. Možnost vklopa slovenskih podnapisov, ki sicer niso ravno slovnično prevedeni… vseeno pa bolje kot italjansko :D kmalu bo AI to popravil in bomo poslušali sinhronizacijo :lol:

Uporabniški avatar
jft
Pridružen: 04 Sep 2018, 16:31

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a jft »

Lignji in Livescope

Peter
Pridružen: 22 Nov 2018, 19:33

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Uh noro, toliko v sredini morja
tehnologija res hitro napreduje
NovakM
Pridružen: 17 Okt 2018, 19:10

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a NovakM »

Peter napisal/-a:
30 Avg 2023, 21:41
Uh noro, toliko v sredini morja
tehnologija res hitro napreduje
cena 3.100€ tud ok
Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a kasaudio »

Kot neka računalniška igrica 30 let nazaj...
skocij1
Pridružen: 20 Sep 2023, 12:48

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a skocij1 »

Na Pagu (Vlašići) imam malo pasarico Vega (4,5 m) z motorjem Tohatsu 5 KM 4T. Torej skorajda klasični ribarski čolniček za starce :wink: .
Trenutno imam in uporabljam poklonjeni Humminbird Wide One Hundred (to je fishfinder katerega proizvodnja sega v leto 1994) z navadno sondo, ki pa - po mojem skromnem mnenju - ne opravlja funkcije tako, kot bi ga kateri izmed modernejših (verjetno je sicer velika razlika prav v sondah, a kakorkoli - dejstvo je, da je ta fishfinder verjetno že preživet).
Ker globine že v bližini dosegajo 40 metrov (zaliv in pa del proti Smokvici) in več (paški most 60 m) menim, da je to področje verjetno zanimivo za ribolov. Da pa ne bi lovil v prazno (letos sem se lotil malo slow jigginga, pred in med tem panulanje, pričeti nameravam še z lignjelovom s čolna (sedaj to v zimskem času počnem z obale in je kar zanimivo) bi želel kupiti nek novejši, kvalitetnejši in zmogljivejši fishfinder za do največ cca. 500 EUR. Pri tem seveda želim upoštevati tudi model čolna, ki ga imam, zato bi želel malo bolj "mobilno" verzijo (tako imam tudi sedaj - imam škatlo z akumulatorjem, sondo namestim na ALU cev in jo dam v vodo - na krmi) ter primerno velikost glede na sam čoln (ekran verjetno nekje do 7").

Na osnovi zgoraj zapisanega in pridobljenih nekaterih informacijah so mi "v oči padli" sledeči modeli:
- Sonar Humminbird Helix 5 G3 CHIRP GPS (cca. 450 EUR),
- Lowrance Hook Reveal 5 - HDI 83/200 (cca. 350 EUR),
- Lowrance Hook Reveal 7 - TripleShot (cca. 525 EUR).

Ne vem, ali je občutek pravi, a se mi zdi, da je Lowrance cenovno ugodnejši oziroma ponuja za podoben denar več. Ali je temu tako in ali je to upravičeno (je resnično Humminbird v čem toliko boljši)? Kot vem se - razen pri boljših in še to ob vsakič ustreznih nastavitvah - lignje ne da ravno zaznavati na fishfinder, je pa verjetno smiselno najti jato manjših ribic, ki so ponavadi dobra "vaba" za lignje ...

Trenutno imam možnost kupiti rabljenega Lowranca Elite 5Ti z med/hi downscan sonda za 400 EUR.

Ko se je pojavila ta priložnost (Elite 5Ti) sem si malo zrisal na A4 format velikost 5", 7" in 9" in prišel do ugotovitve, da bi znala biti 5" velikost ekrančka problem. Sicer gre res za majhen čolniček, a so leta malo višja (55), temu primerno pa se bo pogled kvečjemu slabšal ;-) ...
Sicer mi je pri Elite 5Ti ponudnik dejal, da naj bi bila možnost, da povežem napravo z npr. tabličnim računalnikom in potem upravljam preko njega, ne vem pa ali se pri tem raztegne tudi slika s sonderja ali pa ostane enake velikosti znotraj tabličnega ekrana?

Me je pa ob prebiranju tega foruma spreletelo, da bi (že zaradi lignjev, pa verjetno tudi sicer) moral razmišljati o opciji sonda Airmar 150 TM, ki bi si jo lahko naknadno privoščil tudi kasneje in bi bila potem zaradi možnih nastavitev frekvenc smiselna le z Lowrancom Elite 5Ti.
Do prebiranja tega foruma sem bil namreč najbolj zagret za Lowrance Hook Reveal 7 Triple Shot za 524 EUR (nov). Sedaj pa se mi zdi, da ne bi potreboval ne DI in ne SI temveč navaden 2D z dobro sondo ... In bi bilo vredno več kot pa vse ostalo. No - take opcije nisem zasledil nikjer.


Hvaležen bom za kakršenkoli nasvet, mnenje in sem seveda odprt tudi za nove predloge fishfinderjev. Zelo hvaležen bom tudi Borisu s tega foruma, če mi posreduje kakšen pameten nasvet s konkretno - po možnosti ugodno - ponudbo. Zelo zanimiva in koristna se mi je namreč zdela njegova debata in nato dokazovanje o možnostih nastavitve frekvence med 83 in 155 ter ustrezni frekvenci za lignje - 133 kHz (čeprav bom lovil tudi ribe - morda celo več - a bi rad kupil nekaj, kar en bo potem bolj samo sebi namen ampak bo imelo čim širšo uporabno vrednost).
Uporabniški avatar
jft
Pridružen: 04 Sep 2018, 16:31

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a jft »

Pri fishfinderjih je vedno tako, da "večji ko je, boljši je", sploh če so zadeve z leti, premajhne. ;)

Najprej se je potrebno vprašati za kaj oz. kakšen ribolov sploh to potrebuješ. Če imaš globine nad 50 m, potem je potrbna močnejša sonda, da signal doseže dno (>300W), dobro je imeti karografijo,... itd.

Priporočam ogled, že omenjenega in prikazanega, Davide Serafini (https://www.youtube.com/@davideserafinifishing), katerega specialnost je ravno elektronika na čolnu. Resda je njegova oprema na čolnu vredna več kot vrednost nekaterih čolnov, ki jih imamo, pa vseeno, dobro razloži kaj sploh so fishfinderji in kako si lahko z njimi pomagamo pri ribolovu. Razlaga v Italijanskem jeziku, vendar je tukaj vedno možnost prevoda tudi v slovenščino.

Vrednost do 500 EUR je mogoče ravno na meji med vstopnimi modeli in modeli, ki ponujajo več. Na mojem mestu bi poskusil dodati malo več, počakati kako akcijo in kupiti fishfinder v rangu Lowrance Elite FS, Garmin Echomap, Hummimbird Helix, ... Sonda Airmar 150 je priporočilo mnogih ribičev, tudi sam razmišljam, da bi jo dokupil.
skocij1
Pridružen: 20 Sep 2023, 12:48

Re: Sonarji in Chirp tehnologija

Odgovor Napisal/-a skocij1 »

"Najprej se je potrebno vprašati za kaj oz. kakšen ribolov sploh to potrebuješ. Če imaš globine nad 50 m, potem je potrbna močnejša sonda, da signal doseže dno (>300W), dobro je imeti karografijo,... itd."Ribolovno območje - večina (90 % +) je globine do 50 m, le pod paškim mostom pride na 57 m (merjeno s starim Humminbirdom pa naj bi našel celo kanal s 70 m) ... Tudi na drugi strani paškega mostu (proti Velebitu) je globina prek 50 m (do nekje 60, 65 m), a tja ne zahajam, ker imam na tej strani dovolj zanimivih ribolovnih področij in ker so mi tudi nekateri domačini zabičali, naj s svojo pasarico in 5 KM Tohatsujem ne hodim na "ono stran", ker se vreme - ne glede na napovedi - pod Velebitom lahko hitro obrne in bom imel težave s svojo "zverino" priti nazaj ...
Torej - ali moram za te globine gledati močnejšo sondo?
Ali je močnejša sonda v vsakem primeru itak boljša izbira?
Ali lahko na Lowrance Hook Reveal 7" kasneje namestim Airmarovo 150 TM sondo (in če lahko, ali bo njeno delovanje enako kvalitetno)?
Še vedno prosim za odgovore in nasvete, prav tako za morebitno ponudbo Borisa ...
Odgovori