Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovori
Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 20 Jun 2020, 21:31

Samo potrebuje majhno predelavo.
In to je? Konektor? Kaj drugega?

Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a boris » 20 Jun 2020, 23:06

Na pamet ne vem, ker nisem dobil slike od kablov na motorju.
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 27 Jun 2020, 00:07

https://www.youtube.com/watch?v=xOXH68EDWZ4

Na posnetku se vidijo SEA-beat števci, ki podatke dobijo iz v lanskem letu posnetega nmea2000 streama. Stream je sinhroniziran z videom. Aplikacija SEA-beat omogoča predvajanje posnetega nmea2000 streama. Stream sem dal v aplikaciji v predvajanje in posnel zaslon androida. Dobljeni posnetek sem nato sinhroniziral z videom.

Pa da nebo kdo mislil, da vedno tako divjam z otroci. To je bilo le 1x in še takrat sem jih fejst poslušal od šefice. Pri vsem skupaj je največji problem zajla volana, ki vsak trenutek lahko poči. Tisto pa bi bila v takem primeru res totalna katastrofa.

Sicer imam nmea2000 posnetke vseh plovb od z vključno sezono 2014 do danes.

BTW z urejanjem videov nimam nobenih izkušenj... Želel bi v videoposnetek vkomponirat SEA-beat števce (tako kot v objavljenem videu), pri čemer slednji nebi bili v pravokotnem okviru, pač pa bi bili do obrobe prosojni - video števcev bi moral biti opremljen z nekakšno transparentno masko. Rad bi, da bi se v posnetek števci lepo zapeljali, tudi zamenjali (sta 2 vrsti števcev). Skratka, da bi to malo bolj "fancy" izgledalo. Mi lahko kdo priporoči kakšen dober in enostaven video editor?

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 17 Jul 2020, 01:00

Malo updatea:

SEA-beat deluje super. Mislim, da dobro zajame in prikazuje ključne parametre na manjšem plovilu. Se je pa pokazalo, da je še treba kaj dodelati;

1.) Barvno shemo aplikacije je potrebno prilagoditi svetlosti okolice. Na direktnem soncu mora ozadje grafike biti belo in kazaci oz. črke črne. Tako je vidnost zagotovljena. Za nočno plovbo je zaželjeno črno ozadje z rdečimi črkami oz. števci. Najbrž bom zadevo vezal kar na luxmeter androida.
2.) Nujno je, da si android zapomni zadnje podatke SEA-beat naprave, da lahko v miru v bajti pogledaš preostanek goriva, prevoženo pot,... Trenutno je tako, da je za prikaz potrebno biti povezan z napravo.
3.) Pri SEA-beat PRO verziji se je pojavila težava z vgrajenim orientacijskim senzorjem. Težavo bom skupaj s predvideno rešitvijo opisal v prispevkih, ki sledijo.
4.) Dodal bom prikaz stanja akumulatorjev za določene Victron baterijske monitorje. Victron ima kvalitetne in poceni baterijske monitorje, sam imam Victron bmv 600, ki ga je pred časom zamenjal bmv 700. Zelo enostavno (in zelo poceni) je tem monitorjem dodati bluetooth modul in zajemati posredovane informacije. Victron sicer ima svojo android aplikacijo za te monitorje, ki verjamem da je super, vendar jaz bi rad imel vse na enem mestu v enakem stilu.
5.) Opustil sem idejo o SmartCraft podpori. Leti ven, ker ni časa se s tem ukvarjat.

Nekaj od napisanega bom poizkusil zrihtati v kratkem, za kaj bo potrebno več časa, kaj pa lahko tudi ne bo nikoli narejeno.

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 19 Jul 2020, 00:29

Uspelo mi je narediti povezavo z Victron BMV-600S in SEA-beat.

Slika

Slika

Za sedaj je prikaz količin tekstovni, bo pa v prihodnosti dodan fancy grafični prikazovalnik, tudi tekstovni prikaz bo lepši in tudi diagram porabe zadnjih nekaj minut.

SEA-beat aplikacija bo s pomočjo SEA-beat naprave posredovala informacije z Victrona na nmea2000 mrežo.

Victron s SEA-beat napravo nima ničesar. Prvotno sem sicer mislil narediti tako, da se SEA-beat naprava poveže na Victron-a ampak bi bilo to prekomplicirano. Prikaz in procesiranje Victron parametrov je predmet SEA-beat aplikacije in ne naprave in seveda deluje brez nje.

Kako sem na Victron BMV-600S dodal bluetooth pa je lepo razloženo tukaj.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... on#p307323

Takrat sem na Victron-a obesil Bluetooth modul HC-05, danes pa bi dal kaj drugega. Je pa HC-05 povsem OK za ta namen.

Mirno morje!

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 24 Jul 2020, 01:02

In sedaj še glede orientacijskega senzorja in težavo z absolutno orientacijo:

Absolutna orientacija so zame naslednji podatki: prečni nagib barke, vzdolžni nagib barke in odklon od severa oz. kompas. Prečni in vzdolžni nagib barke delujeta perfektno, težava se je pojavila s komasom.

Uporabljen je kvaliteten 9-osni modul z lastnim procesorjem (Kalmanov filter). Na delovni mizi in testiranjem na kopnem je podatek o kompasni smeri deloval brez težav oz. je kazal popolno usklajenost s klasičnim kompasom.

Na morju v barki, ki se blago ziblje, opoteka,... pa smer orientacijskega modula v primerjavi s klasičnim kompasom s časom dobi nek offset, ki ni konstanten. Kalibracijo sem večkrat naredil, po kalibraciji je sever res sever, vendar sčasoma shodi v povprečju za 30 stopinj v + ali -.

Prednost orientacijskega senzorja je v tem, da zelo dobro sledi spremembam kurza oz. smeri barke pri počasni plovbi, pri valovitem morju. Pri tem kompenzira tudi prečni in vzdolžni nagib barke. Slaba stran je v tem, da na daljši čas "pridela" razliko med tem kar prikazuje kompas.

Prednost klasičnega kompasa je v tem, da vedno kaže "prav", slabost pa je v tem, da zaradi vztrajnosti ne uspe dobro slediti gibanju gliserja pri plovbi v valovitem.

Potrebno je torej narediti nekakšno kombinacijo med smerjo klasičnega kompasa in smerjo orientacijskega senzorja. Žal nimam elektronskega odčitavanja klasičnega kompasa. Lahko bi uporabil fluxgate kompas na nmea2000, vendar je to 1. drago in 2. imel bi v eni nmea2000 mreži dvojne orientacijske podatke, ki identifikacije naprave ne podpirajo. Lahko bi imel dve nmea2000 mreži, eno za fluxgate in drugo za ostalo v barki, kar je spet komplicirano.

Odločil sem se za sprejemljiv kompromis; kot podatek klasičnega kompasa bom uporabil GPS kurz. Med glisiranjem sem opazil, da se GPS kurz in klasični kompas v povprečju dobro poklopita. Sicer ne gre enačiti GPS kurza in smerjo barke, pa vseeno. Gliser je hiter, ni jadrnica in če je vse OK je njegova smer poravnana s kurzom. Pustimo tokove... Tak kompromis ne pije vode pri jadrnicah in počasnih barkah.

GPS kurz je pri low cost GPS modulih kot so v običajnih cenejših navigacijskih napravah (nenazadnje tudi v SEA-beat napravi) obremenjen s šumom in napako, vendar na daljši čas stabilen.

Slika

Na diagramu je prikaz GPS kurza in usmerjenost barke, ki jo izmeri SEA-beat orientacijski senzor. Prikazana kota sta razvita. Dejansko gresta od 0 do 360, ko se zgodi skok se 360 stopinj odšteje. Nerzavit časovni prikaz bi bil nepregleden. Vidi se "offset" in dobro ujemanje hitrejših sprememb.

Slika

Še malo bolj povečan diagram. GPS kurz je bolj grob (cca 3 podatki/s) v primerjavi z usmerjenostjo (20 podatkov/s) in slabše prikazuje gibanje barke pri počasni plovbi po valovih.

Kot "dejanski kurz" barke bom uporabil nizkofrekvenčno komponento GPS kurza sešteto z visokofrekvenčno komponento usmerjenosti orientacijskega senzorja. Za izračun nizkofrekvenčne in visokofrekvenčne komponente bo uporabljen enostaven rekurzivni filter I. reda -> ima lastnost minimalne faze in popolne rekonstrukcije signala.

Slika

Slika prikazuje zgoraj omenjeno rešitev. Debela sivomodra črta prikazuje končni rezultat, ki ga bo SEA-beat naprava v nmea2000 mrežo oddajala kot smerno komponento vsebine paketa z orientacijskimi podatki.

Filter je določen tako, da pod nizkofrekvenčno komponento spada povprečje zadnjih 16 sekund oz. vse pod 0.0625 Hz. Z gliserjem običajno nobenega vala ne prevoziš počasneje kot v 16 sekundah.

Ali bo takšna rešitev OK ali ne, bo pokazala praksa. Možne so sicer številne variacije tega; glede na nek kriterij spremenljiva frekvenca rezanja signala, različne uteži nizkofrekvenčne in visokofrekvenčne komponente, kombinacije različnih komponent,... Osnovna ideja ostaja enaka.

Če ima kdo boljšo idejo, kako rešit ta problem, bi bilo super da jo razkrije. Vem da je najbolj enostavno kupiti nekaj za nekaj stotakov, ampak mene to zanima in bi svojo rešitev rad imel.

Uporabniški avatar
aegir
Pridružen: 05 Sep 2018, 20:28

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a aegir » 24 Jul 2020, 20:54

Če si dober v popravljanju elektronike, ti lahko pošljem rc42n, ki ima nekakšno okvaro in ne pošilja nič na n2k. Po drugi strani pa ko ga priklopiš piska enako kot ta ki mi dela na čolnu. Mogoče bi na nmea0183 izhodu dobil kaj, tega nisem testiral.

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 25 Jul 2020, 23:53

Hvala za ponujeno.

Sicer bi rad na SEA-beat enostavno rešitev brez kompleksnih komponent. Orientacija barke ni neka zelo pomembna prioriteta, fino pa je, če je več, kot GPS. V praksi obstaja sinteza GPS in orientacijskih podatkov, najbrž se bom kar tega poslužil.

V kolikor bi na omenjeni aparaturi deloval vsaj nmea183 izhod, bi jo kupil, če jo za neko primerno ceno daš od sebe.

Popravilo nmea2000?

Po poti od can H in L navzgor bi znal it. Orodja za take stvari testirat imam. Je tukaj več variant čipovja in zaščite. Če tega ni že kdo pred menoj popravljal, potem bi se lotil poizkusiti.

LP

Uporabniški avatar
aegir
Pridružen: 05 Sep 2018, 20:28

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a aegir » 28 Jul 2020, 11:48

Mene je en mal okol prinesel s tem kompasom in mi je pol sicer kupnino vrnil, vseeno pa so me stroški te transakcije prišli okoli 100€.

Lahko ti ga pošljem in če se odločiš, da ti ustreza ga prodam za 100€, v nasprotnem če ni koristen za nič, mi ga vrneš pa je. Se pa ne mudi, kar se mene tiče ga lahko preden se odločiš seciraš v prafaktorje.

Drugače je nov ta N, ki ima menda še neke acelerometre bil okoli 650€.

Uporabniški avatar
kasaudio
Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32

Re: Projekt SEA-beat (Beleženje porabe, preplute poti in ostalo...)

Odgovor Napisal/-a kasaudio » 04 Avg 2020, 10:14

OK ponudba. Ob priliki te kontaktiram glede tega. LP.

Odgovori