Kulinarika
-
- Pridružen: 15 Sep 2018, 11:11
Re: Kulinarika
LP . To je blo pa dobro. A vina ali druge pijače ni blo. Samo za gledat pstaneš žejn. Srečno 2020. LP Franko Pregelj
- david
- Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
- Kraj: Ljubljana
Re: Kulinarika
Gusar, kuhar je imel kar precej dela Poleg otrok, ki so imeli svoj meni, smo tudi tri vegetarijance. Eden je morsko hrano (z njim ni bilo dodatnega dela), drugi je vsaj mlečne stvari (za njega jajčne testenine), tretji pa nič mlečnega (zanj graham testenine brez sledov jajc), seveda oboje z okusno omako. Prišli so ob 19h, zadihal sem pa ob 23h.
Pregelj, kar se pijače tiče, smo fantje pili pivo (v glavnem slovenskih manjših pivovarjev), punce so bile pa precej bolj organizirane (višnje v šnopcu, čokoladni rumov liker in kuhanček). Za nazdraviti pa seveda penina.
Še enkrat srečno 2020.
Pregelj, kar se pijače tiče, smo fantje pili pivo (v glavnem slovenskih manjših pivovarjev), punce so bile pa precej bolj organizirane (višnje v šnopcu, čokoladni rumov liker in kuhanček). Za nazdraviti pa seveda penina.
Še enkrat srečno 2020.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.
- david
- Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
- Kraj: Ljubljana
Re: Kulinarika
Sem imel še enega ugorja (slabe 2.5 kg), pa sem v soboto pripravil brodet. Poleg ugorja sem dal zraven še malo sipic in kozic. Za prilogo pa pečena polenta (zabeljena s putrom in parmezanom). Za prste obliznit:
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.
- sova
- Pridružen: 17 Sep 2018, 10:42
- Kraj: Solkan
Re: Kulinarika
A lahko malo opišeš pripravo te jedi. Kaj vse si uporabil razen lignjev in krompirja? Čas pečenja, stopinje v pečici, ker zgleda res okusno. Imam namreč nekaj lignjev pa bi jih rad porabil, da ne dobijo sivo brado.
Hvala lepa že vnaprej.
lp.
- david
- Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
- Kraj: Ljubljana
Re: Kulinarika
Priprava je zelo enostavna. Krompir zrežeš čim tanjše, dodaš lignje, česen, peteršilj, olivno olje, belo vino, sol in poper:
Pekač s sestavinami pokriješ z alu folijo in daš v ogreto pečico na 180 do 200°C. Ko je krompir kuhan (okoli 45 min), odstraniš folijo in vse skupaj še malo zapečeš. Pa dober tek.
Pekač s sestavinami pokriješ z alu folijo in daš v ogreto pečico na 180 do 200°C. Ko je krompir kuhan (okoli 45 min), odstraniš folijo in vse skupaj še malo zapečeš. Pa dober tek.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.
- david
- Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
- Kraj: Ljubljana
Re: Kulinarika
Ni za kaj sova. Boš potem povedal, kako ti je kaj všeč. Pa ne šparat z olivnim oljem in vinom.
Za mene osebno je to najboljša priprava lignjev.
Za mene osebno je to najboljša priprava lignjev.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.
-
- Pridružen: 18 Okt 2018, 18:30
- sova
- Pridružen: 17 Sep 2018, 10:42
- Kraj: Solkan
Re: Kulinarika
Evo malo slik današnje večerje kalamari v pečici po navodilih Davida.
Čiščenje in priprava kalamarov.
priprava krompirja
mešanje krompirja in kalamarov
pred devanjem v pečico
v pečici
končni izdelek
rezultat pojedine
Toliko za enkrat o pripravi kalamarov in pojedini. Zalil pa sem z dobrim domačim belim vinom. Jaz namreč. Kalamare smo namreč malo manj zalili z vinom, ker so tudi otroci jedli.
lp
Čiščenje in priprava kalamarov.
priprava krompirja
mešanje krompirja in kalamarov
pred devanjem v pečico
v pečici
končni izdelek
rezultat pojedine
Toliko za enkrat o pripravi kalamarov in pojedini. Zalil pa sem z dobrim domačim belim vinom. Jaz namreč. Kalamare smo namreč malo manj zalili z vinom, ker so tudi otroci jedli.
lp
- kasaudio
- Pridružen: 27 Sep 2018, 09:32
Re: Kulinarika
Samo moja mnenja; 1. ni jih potrebno olupit, 2. glavo lignja odrežeš malo pred očmi (ne predri oči ker bo vse črno) in ven potegneš uno kuglico - zobe al karkoli že je. Upoštevajoč oba predloga bodo še boljši in še malo več bo za pojest.
3. končnemu izdelku majka še kakšna začimba, peteršilj najbolj očitno. Jaz ga običajno dodam k morskim jedem po pečenju, je bolj svež in ima še nek dodaten okus.
4. Tudi če dodaš vino pri pečenju, alkohola ne bo in otroci mirno jejo
Sicer pa, lignji so zakon.
3. končnemu izdelku majka še kakšna začimba, peteršilj najbolj očitno. Jaz ga običajno dodam k morskim jedem po pečenju, je bolj svež in ima še nek dodaten okus.
4. Tudi če dodaš vino pri pečenju, alkohola ne bo in otroci mirno jejo
Sicer pa, lignji so zakon.