Kulinarika

Odgovori
Uporabniški avatar
david
Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
Kraj: Ljubljana

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a david » 25 Avg 2020, 23:35

V soboto smo imeli družinsko kosilo pri našem članu borisu. Moram ga pohvaliti, da se je zelo izkazal. Odlični jadranski lignji s pečenim krompirjem in vrhunsko česnovo omako:
IMG_20200822_152848.jpg
boris, to soboto sem frei, pa lahko spet pridem :)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.

Peter
Pridružen: 22 Nov 2018, 19:33

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a Peter » 29 Avg 2020, 15:10

Strelka + njene ikre
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Peter
Pridružen: 22 Nov 2018, 19:33

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a Peter » 29 Avg 2020, 15:11

Palamida + njen carpacco
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

NovakM
Pridružen: 17 Okt 2018, 19:10

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a NovakM » 29 Avg 2020, 18:47

Peter napisal/-a:
29 Avg 2020, 15:10
Strelka + njene ikre
v vednost, C/P od kolega iz Splita za ikre Strelke

Ako odlučite sačuvati butargu od strijelke moguće da ćete vidjeti parazitske obliće, najvjerojatnije je da se radi o specifičnoj vrsti (Philometra saltatrix) koja se nalazi samo u strijelkama a vidljiva je baš na njenim jajima. Osim šta izgleda odvratno, ne bi trebala biti opasna za konzumaciju, a i lako ih je ukloniti. Neki savjetuju i da se butarga zamrzne na nekoliko dana....crv je ptičijeg porijekla, prenose ga uglavnom kormorani, ali i galebovi. Ptica se posere, govno skupa sa larvom ili crvom pojedu uglavnom sitne ribe, njih grabežljivac, tako dospije u strijelku. Ribu dobro termički obraditi i nema problema.

Slika

Peter
Pridružen: 22 Nov 2018, 19:33

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a Peter » 30 Avg 2020, 10:28

Uh kaj vse požremo :o :shock:
Pomoje nočemo vedeti

Sem jih imel pa v pacu z česnom in potem ornk toplotno obdelal.

Uporabniški avatar
boris
Pridružen: 08 Sep 2018, 10:53

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a boris » 30 Avg 2020, 12:27

NovakM napisal/-a:
29 Avg 2020, 18:47
Peter napisal/-a:
29 Avg 2020, 15:10
Strelka + njene ikre
v vednost, C/P od kolega iz Splita za ikre Strelke

Ako odlučite sačuvati butargu od strijelke moguće da ćete vidjeti parazitske obliće, najvjerojatnije je da se radi o specifičnoj vrsti (Philometra saltatrix) koja se nalazi samo u strijelkama a vidljiva je baš na njenim jajima. Osim šta izgleda odvratno, ne bi trebala biti opasna za konzumaciju, a i lako ih je ukloniti. Neki savjetuju i da se butarga zamrzne na nekoliko dana....crv je ptičijeg porijekla, prenose ga uglavnom kormorani, ali i galebovi. Ptica se posere, govno skupa sa larvom ili crvom pojedu uglavnom sitne ribe, njih grabežljivac, tako dospije u strijelku. Ribu dobro termički obraditi i nema problema.

Slika

Mare hvala za to koristno opozorilo :!:
Teden na morju je več vreden kot celi dopust :!:
LP
Boris

Uporabniški avatar
david
Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
Kraj: Ljubljana

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a david » 07 Sep 2020, 08:43

Paraziti znajo biti velik problem in lahko povzročijo precej nevšečnosti. Ko mi delamo belo ribo na karpačo (brez termične obdelave), jo damo prej za par dni v zmrzovalnik (paraziti ne preživijo). Plave ribe pa termično obdelamo, meni so najboljše prekajene v smokerju. Plan za letos je, da prekadimo en lep kos tune in ga potem pripravimo a la karpačo za ribiško srečanje.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.

Uporabniški avatar
david
Pridružen: 07 Sep 2018, 17:26
Kraj: Ljubljana

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a david » 13 Sep 2020, 23:52

Včeraj spet malo morskega kosila:
IMG_20200912_140736.jpg
IMG_20200912_143559.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Mogu ja da budem normalan, al mi nekako glupo.

Mango
Pridružen: 20 Sep 2018, 06:59

Re: Kulinarika

Odgovor Napisal/-a Mango » 20 Sep 2020, 17:22

Lepo si to nalovil 😎

Odgovori